BERITA UTAMA

Varia rekod pertumbuhan 169 peratus suku ketiga 2024

KUALA LUMPUR – Varia Berhad (Varia), pemain berpengalaman dalam bidang pembinaan dan pembangunan hartanah mengumumkan keputusan kewangan yang luar biasa bagi suku ketiga tahun kewangan 2024, menunjukkan pertumbuhan tahun ke tahun yang ketara dan sumbangan kukuh daripada Pembinaan Teguh Maju Sdn. Bhd. (PTM).

Dalam pemulihan ketara daripada suku tahun yang sama tahun sebelumnya, hasil Varia melonjak kepada RM42.1 juta pada suku ketiga tahun 2024, meningkat sebanyak 169 peratus daripada RM15.63 juta pada suku ketiga tahun lalu, mempamerkan kesan positif serta-merta daripada pengambilalihan itu.

Pengarah Urusan Varia, Datuk Benson Lau berkata, berikutan transformasi strategik syarikat dan kejayaan pengambilalihan PTM, Varia Berhad telah menunjukkan prestasi kewangan yang luar biasa, ditegaskan oleh keputusan Q3 TK2024 baru-baru ini.

“Pencapaian ini bukan sahaja mencerminkan keupayaan kami untuk melaksanakan projek yang penting, tetapi juga pandangan jauh kami dalam menyelaraskan trend industri.

“Dengan penambahan projek berimpak tinggi seperti Rancangan Tebatan Banjir Sungai Klang dan kemajuan yang mantap dalam segmen pembangunan hartanah, kami bersedia untuk pertumbuhan yang mampan.

“Kami tetap optimistik masa depan Varia, didorong oleh inisiatif strategik kami dan potensi untuk terus berjaya dalam landskap ekonomi Malaysia yang rancak,” katanya di sini hari ini.

Kumpulan juga melaporkan Keuntungan Sebelum Cukai (PAT) kira-kira RM5 juta, pemulihan yang ketara daripada Kerugian Sebelum Cukai (LBT) sebanyak RM10.8 juta dalam tempoh sama tahun lepas.

Segmen pembinaan menjana pendapatan RM41.8 juta dan kira-kira RM9.0 juta PBT. PTM, yang disatukan ke dalam kewangan Varia mulai 1 November 2023, menyumbang 68.0 peratus daripada jumlah hasil, berjumlah RM29.1 juta dan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM8.5 juta.

Projek utama seperti Kem Bera, Perkeso, Hospital Kuarters Pulau Pinang (KHPP), Pulau Indah, UDA dan Pulau Pinang merupakan penyumbang penting kepada keuntungan kasar RM10.6 juta bagi suku tersebut.

Bagi segmen pembangunan hartanah, Varia menyaksikan sumbangan hasil sulung daripada projek Taman Arowana Fasa 1, berjumlah RM0.3 juta pada suku semasa, manakala strategi pengurusan adalah untuk menyelaraskan kemajuan pembinaan dengan jualan yang dijangka mempercepatkan dalam hasil. sumbangan dalam suku tahun akan datang.

Bagi sembilan bulan berakhir 31 Disember 2023, pendapatan Varia Berhad berjumlah RM82.5 juta dengan PBT sebanyak RM6.4 juta, menandakan peningkatan ketara daripada hasil sebanyak RM33.7 juta dan LBT sebanyak RM16 .3 juta dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Pertumbuhan ini disebabkan oleh pengambilalihan strategik PTM dan sumbangannya yang besar kepada kewangan Kumpulan.

Membandingkan suku sebelumnya yang terdekat, hasil Varia meningkat sebanyak 106.0 peratus kepada RM42.1 juta dan keuntungan sebelum cukai meningkat sebanyak 301.0 peratus kepada RM5.0 juta, menonjolkan integrasi PTM yang memberi kesan ke dalam operasi Varia dan hasilnya peningkatan kewangan.

Pada 22 Februari 2024, harga saham Varia ialah RM0.98 dengan modal pasaran RM408.7 juta, manakala buku pesanan syarikat kekal kukuh pada RM1.1 bilion. – NasionalDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *