BERITA UTAMA

Daythree Digital rekod pertumbuhan mantap 38.1% pendapatan, capai hasil RM89.9 juta untuk TK2023

KUALA LUMPUR – Daythree Digital Berhad (Daythree) mengumumkan keputusan kewangan berakhir 31 Disember 2023 (TK2023) dengan memecah rekod hasil sebanyak RM89.9 juta.

Jumlah direkodkan syarikat penyedia Perkhidmatan Perniagaan Global (GBS) terkemuka itu menunjukkan peningkatan sebanyak 38.1 peratus berbanding tahun lepas (TK2022) RM65.1 juta.

Pertumbuhan itu adalah bukti penjajaran strategik Daythree dengan permintaan yang melonjak dalam industri perkhidmatan perniagaan global.

Untuk TK2023, Daythree mencapai Keuntungan sebelum Cukai (PBT) RM10.8 juta, tidak termasuk perbelanjaan penyenaraian sekali sahaja sebanyak RM1.2 juta, dengan PBT diselaraskan berjumlah RM12 juta.

Ini menunjukkan peningkatan ketara daripada PBT pelarasan TK2022 sebanyak RM9.5 juta.

Pertumbuhan tahun ke tahun dalam PBT terlaras sebanyak 26.3 peratus menggariskan tumpuan Daythree pada pertumbuhan, dicontohkan oleh mendapatkan lapan jenama baharu dan dua barisan perniagaan baharu daripada pelanggan sedia ada pada tahun kewangan.

Keuntungan Selepas Cukai (PAT) Daythree pula menyaksikan peningkatan 22.6 peratus daripada RM6.2 juta pada TK2022 kepada RM7.6 juta pada TK2023.

Pada Januari 2023, Daythree menerima kelulusan pada prinsipnya daripada MIDA untuk pengecualian cukai tambahan tempoh lima tahun hingga 15 Februari 2027.

Bagaimanapun, pengecualian itu hanya akan terpakai apabila pewartaan peruntukan pengecualian cukai yang berkaitan dan sehingga masa itu cukai berkanun kekal berkuatkuasa.

Momentum pertumbuhan disokong oleh aspirasi ekonomi digital Malaysia dan dasar sokongan kerajaan yang telah memupuk persekitaran kondusif untuk sektor perkhidmatan perniagaan global.

Daya tarikan Malaysia sebagai destinasi GBS dipertingkatkan lagi dengan keberkesanan kos dan risiko bencana alam yang minimum dan menyediakan platform yang stabil untuk perniagaan.

Sektor Tenaga dan Utiliti kekal sebagai penyumbang penting dengan pendapatan RM39.9 juta, merangkumi kekuatan kepelbagaian Kumpulan (Daythree) dalam pelbagai segmen termasuk RM16.9 juta daripada perkhidmatan Fintech & Kewangan, RM15.0 juta daripada Telekomunikasi & Media, RM9.2 juta (E -perdagangan & Peruncitan), RM5.4 juta (Pelancongan & Hospitaliti) dan RM3.5 juta (sektor lain).

Pengarah Urusan Daythree, Raymond Davadass berkongsi keyakinannya bahawa syarikat terus mengutamakan memahami cabaran unik pelanggannya dan mencipta penyelesaian yang disesuaikan untuk memacu kejayaan mereka.

“Kami percaya, melalui pendekatan perundingan kami, kami bukan sahaja akan menarik perkongsian baharu, tetapi juga menawarkan hubungan jangka panjang yang dibina atas pertumbuhan dan kemakmuran bersama.

“Sebagai sebuah syarikat yang dipacu teknologi, kami kekal komited terhadap inovasi, menumpukan pada memasukkan teknologi termaju ke dalam perkhidmatan kami untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan pergantungan kepada buruh manual untuk tugasan bernilai rendah.

“Pasukan transformasi digital kami yang berdedikasi terus mencari yang baharu cara menyelaraskan proses, menghapuskan pembaziran dan meningkatkan nilai untuk pelanggan kami,” katanya dalam kenyataan di sini.

Menurut beliau, dengan industri GBS global pada kedudukan menaik, Daythree berada pada kedudukan optimum untuk menangkap pertumbuhan itu, terutama dengan industri GBS Malaysia yang dijangka berkembang dari RM24.8 bilion pada 2023 kepada RM31.7 bilion menjelang 2027, pada CAGR sebanyak 6.3 peratus.

Tinjauan yang menjanjikan itu dicerminkan dalam pelaburan strategik Daythree dan penggunaan RM33.1 juta yang diperoleh daripada penyenaraian yang berjaya di Pasaran ACE Bursa Malaysia, dengan baki RM25.2 juta diperuntukan untuk pengembangan perniagaan selanjutnya; di mana RM0.6 juta telah digunakan untuk pengambilan pakar industri, RM0.3 juta untuk perbelanjaan modal, RM3.3 juta untuk modal kerja, RM3.7 juta untuk perbelanjaan penyenaraian dan RM0.01 juta sulung digunakan dalam aktiviti penjenamaan, pemasaran dan promosi.

Sehingga 21 Februari 2024, harga saham Daythree berada pada RM0.355 dengan modal pasaran sebanyak RM170.4 juta, mencerminkan keyakinan pelabur terhadap hala tuju strategik Kumpulan dan potensi masa depan. – NasionalDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *