BERITA UTAMA

PM, Menteri Kewangan terbabit kes SPANCO akan disiasat – SPRM

KUCHING – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memanggil semua yang terlibat dalam membuat keputusan penganugerahan kontrak perolehan syarikat membekal dan menguruskan kenderaan kerajaan, Spanco Sdn Bhd (SPANCO).

Ketua Pesuruhjayanya, Tan Sri Azam Baki berkata, siasatan menyeluruh dijalankan sejak syarikat itu beroperasi pada 1990-an yang kemungkinan turut melibatkan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ketika itu.

Kata beliau, keterangan daripada semua yang terbabit itu perlu bagi melengkapkan siasatan kes berkenaan.

“Kita akan panggil sesiapa saja yang membuat keputusan pada masa itu yang memutuskan untuk memberi projek kepada SPANCO.

“Kita lihat sejarah penubuhan syarikat itu pada 1998 atau 1999, jadi sesiapa saja yang terbabit ketika itu termasuk Perdana Menteri dan Menteri Kewangan akan panggil untuk rekod kenyataan dan mengetahui apa yang mereka tahu berkenaan kes,” lapor Berita Harian.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kontrak perolehan SPANCO hanya merugikan negara.

Anwar berkata, beliau tahu kontrak terbabit juga tidak menyenangkan penjawat awam yang menggunakan kemudahan berkenaan dan beliau tegas terhadap SPANCO itu sejak menjadi Menteri Kewangan.

Berita Harian sebelum ini melaporkan, SPRM menyiasat sebuah syarikat yang memperoleh kontrak membekal dan menguruskan kenderaan kerajaan.

Difahamkan, SPRM sudah merakamkan keterangan beberapa saksi penting termasuk daripada agensi kerajaan dan individu daripada syarikat terbabit yang sebelum ini memperoleh kontrak membekal serta menguruskan ‘fleet’ kenderaan kerajaan bernilai RM4.5 bilion.

SPRM sebelum ini juga menyerbu kediaman dan syarikat ahli perniagaan berusia lingkungan 70-an serta merampas dokumen berkaitan kewangan bagi membantu siasatan yang menyebabkan pembekuan akaun bank seorang ahli perniagaan bergelar Tan Sri bernilai puluhan juta ringgit.

Azam berkata, ketika ini tiada pendakwaan dijalankan kerana pihaknya masih dalam peringkat awal siasatan dan pegawai penyiasat masih memeriksa fakta kes.

“Isu ini yang dilaporkan kepada SPRM ialah apabila terjadi pertikaian selepas pembatalan kontrak pada satu syarikat dan macam mana pula SPANCO dapat kontrak dari dulu hingga sekarang, itu fokus siasatan sekarang.

“Kita sudah memanggil lebih 20 individu dan juga sudah membekukan kira-kira 80 akaun syarikat serta individu berkaitan dalam kes itu,” katanya. – BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *